A
spenót, avagy a paraj, nem olyan „elegáns” zöldségféle, mint mondjuk a spárga. A gyerekek nem mindig rajonganak érte, és felnőttként is sokan kihagyják az étrendjükből, pedig… sok értékes tápanyagot szolgáltat, természetes forrása a luteinnek és a K-vitaminnak, de más vitaminokat, antioxidánsokat is tartalmaz. Oxálsav tartalmát közömbösíthetjük, ha tejjel, tejszínnel készítjük el. Párolva, pürésítve jól fagyasztható, így ha nincs friss, akkor is elkészíthetjük a kedvencünket belőle.

Nekem az egyik kedvenc főzelékem
volt gyerekként, de a sajátjaimmal meg kellett küzdenem, hogy megegyék. Ennek egyik változata volt a spenótos tészta. Végtelenül egyszerű, gyorsan készen van, és nagyon finom.


Többször cserélt vízben alaposan megmosom a leveleket – a vizet persze locsolásra felhasználom – kissé összeaprítom, és megpárolom.
Vizet nem is nagyon teszek alá, éppen csak 1-2 kanálnyit.

Lecsepegtetem, egy késsel tovább aprítom, majd némi zsiradékra (vajra, olajra) dobom, átforrósítom, zúzott fokhagymával, sóval és őrölt borssal ízesítem.

Nem sajnálom róla a tejszínt, majd a kifőzött széles metélt tésztát beleforgatom.
Most a Kosárközösségből is beszerezhető a spenót (Nap Aranya Kertészet), a tészta (Míves Tészta) és a tejszín (Dorinita Farm) is. Ajánlom, próbálják ki!
Kedves Olvasó! Van kedvenc spenótos receptje? Ossza meg velünk! 




